Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
18 maart 2020De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. De huidige werktijdverkortingsregeling geldt niet meer. Voor alle werkgevers die wel een vergunning voor werktijdverkorting hebben geldt dit:
“voor u geldt dat de vergunning volgens de oude regeling wordt afgehandeld. Verlenging van deze vergunning is echter niet meer mogelijk. U kunt een aanvraag indienen op basis van de nieuwe regeling. De nieuwe regeling zal inzicht geven in de handelwijze bij samenloop van de wtv met de mogelijkheid om gebruik te maken van die nieuwe regeling”.
Voor alle andere situaties geldt het nieuwe Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat is op zich een verbetering, want:
- Het UWV gaat deze regeling uitvoeren. Het UWV is veel beter ingesteld in massaverwerking van aanvragen en massa uitbetalingen;
- De aanvraagprocedure wordt veel eenvoudiger.
Let op: er zit een wezenlijk verschil tussen de oude regeling en dit nieuwe noodfonds. Bij de oude regeling gaat het om een zuivere WW-uitkering, met daaraan geldende voorwaarden. Ook al is de vergunning verstrekt.
1. De hoofdlijnen:
- Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen;
- Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract gewoon doorbetalen. De regeling zou dan ook gelden voor uitzendkrachten. De regeling heeft het over 'loonsom' en niet over soorten werknemer. Maar ik ben hier nog niet zeker van;
- De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging (eventueel onder andere voorwaarden) met nog eens 3 maanden.
2. Voorwaarden
- Er mag geen verzoek tot 'ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen' aan zijn (of worden) gevraagd voor de werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt;
- Er moet sprake zijn van tenminste 20% omzetverlies, per 01-03-2020 (of later, maar niet eerder)
- De aanvraag geldt voor een periode van 3 maanden, maar kan eenmalig verlengd kan worden met nog eens 3 maanden (aan de verlenging kunnen nadere voorwaarden worden gesteld).
3. Hoogte vergoeding
De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maar maximaal 90% van de loonsom. Hieronder enkele voorbeelden van hoe de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming uitwerkt:
- als 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
- als 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
- als 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.
Op basis van de aanvraag zal UWV een voorschot verstrekken ter hoogte van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest.
Voor aanvragen boven een nader te bepalen omvang van de tegemoetkoming is een accountantsverklaring vereist. Waar de grens ligt is nog niet bekend. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom.
Op dit moment is er nog niet meer bekend, maar ik hou alles goed in de gaten.
Wilt u advies op maat, voor uw situtie dan kunt u contact met mij opnemen.
Het is nu precies 25 jaar geleden dat er ook massaal gebruik moest worden gemaakt van werktijdverkorting. Dat had te maken met de overstromingskans van de grote rivieren. Toen was ik ook betrokken bij de uitvoering van de werktijdverkorting in combinatie met WW. Verder ken ik de Werkloosheidswet goed in al haar aspecten, dus ook bij de 'bijzondere situaties', zoals onwerkbaar weer en werktijdverkorting.
disclaimer:
met deze Nieuwsbrief probeer ik in deze tijd werkgevers zoveel mogelijk van actuele informatie te voorzien. U kunt daar geen rechten aan ontlenen?