Hoge of lage WW-premie?
29 november 2019Dat is voor u als werkgever wel even een aandachtspunt, want tussen de hoge en lage premie zit 5% premieverschil. Bij een gemiddeld bruto SV-loon in Nederland (EUR 33.700 voor 2020) betekent dit verschil € 1.685 meer of minder premie per jaar, per werknemer. Dit is wel de moeite waard om even bij stil te staan.
Ik merk dat werkgevers dit vooral iets vinden voor de salarisadministratie, maar feitelijk is dit iets voor de werkgever zelf, want u sluit de arbeidsovereenkomst af en u kunt invloed uitoefenen op wijzigingssituaties tijdens een kalenderjaar. De salarisadministratie verwerkt achteraf wat u heeft afgesproken of heeft gewijzigd. U zit aan het roer.
Waar moet u aan denken?
Hoofdregel
Ga ervan uit dat u altijd de hoge WW-premie betaalt, behalve als u de volgende vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden.
1) heeft de werknemer een contract voor onbepaalde tijd?
2) heeft de werknemer geen oproepcontract of min-max contract?
3) is er een kopie van de arbeidsovereenkomst opgenomen in de salarisadministratie?
Kunt u deze 3 vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan bent u de lage WW-premie verschuldigd.
Wat is een oproepovereenkomst?
Niet de naam van het contract is bepalend, maar het criterium: de werknemer heeft bij een oproepovereenkomst geen zekerheid over het aantal te werken uren en het loon. Denk daarbij aan nul-urencontracten, min-max contracten, maar ook contracten waar loonbetaling wordt uitgesloten. Bijvoorbeeld: De werknemer heeft geen recht op loon als het werk wegvalt vanwege uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht (artikel 7:628a lid 9 of artikel 7:691 lid 7 Burgerlijk Wetboek).
Let op: Dit laatste staat nog wel eens verdekt in een artikel vermeld in de arbeidsovereenkomst.
Addendum
Het kan zijn dat een werknemer al vele jaren voor u werkt, maar dat er geen arbeidsovereenkomst meer is, of dat dat laatste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet schriftelijk is omgezet in een onbepaalde tijd overeenkomst.
Dan kunt u een addendum in de salarisadministratie opnemen. Deze moet wel voldoen aan een paar voorwaarden:
1) De werkgever en de werknemer moeten beiden addendum ondertekenen;
2) In het addendum moet worden opgenomen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en ook dat er geen sprake is van oproepovereenkomst, of uitsluiting van loonbetaling, over niet gewerkte uren.
Altijd de lage WW-premie
Er zijn 3 situaties waarbij altijd de lage WW-premie geldt:
1) Als u een BBL-leerling een praktijkovereenkomst én arbeidsovereenkomst biedt;
2) Als u een arbeidsovereenkomst sluit met een jongere werknemer onder de 21 jaar van maximaal 48 uur per 4 weken of 52 uur per maand (dus maximaal 12 uur per week);
3) Wanneer u over uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen (WW, ZW, WIA, WAO, WAZO) de lage WW-premie betaalt of als u eigenrisicodrager bent.
Altijd de hoge WW-premie
Er zijn 2 situuaties waarin u altijd de hoge WW-premie geldt:
1) Voor een werknemer die een uitzendovereenkomst met een uitzendbeding heeft. Er is dan geen sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
2) Voor een werknemer met een fictieve dienstbetrekking. Bij een fictieve dienstbetrekking is geen sprake van een arbeidsovereenkomst zoals bedoeld in artikel 3 Werkloosheidswet.
Let op: voor een werknemer die jonger is dan 21 jaar met maximaal 48 verloonde uren per vierwekenaangifte of 52 verloonde uren per maandaangifte, geldt altijd de lage WW-premie. Ook als deze werknemer een fictieve dienstbetrekking heeft.
Seizoensarbeid
In sectoren met seizoensarbeid kan soms ook de lage WW-premie worden toegepast. Het moet daarbij gaan om arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd waarbij:
1. het aantal uren per jaar is overeengekomen, en
2. het recht op loon gelijkmatig over het jaar is gespreid (de jaarurennorm).
Verandering in WW-premie in de loop van een kalenderjaar
Wat ik hierboven schreef heeft te maken bij het startmoment van het dienstverband. Dus bij het opstellen van contracten.
Maar gedurende het kalenderjaar kunnen situaties zich wijzigen en dan kan het zijn dat de lage WW-premie ineens wordt herzien in een hoge WW-premie. Het gaat daarbij om de volgende situaties:
1) Wanneer het dienstverband binnen twee maanden na aanvang eindigt. De reden voor de beëindiging is niet relevant;
2) Als voor een werknemer in een kalenderjaar 30% meer uren is verloond dan de contractueel overeengekomen uren. Denk daarbij aan overwerk. Er vindt geen herziening plaats als de gemiddelde contractsomvang op jaarbasis minimaal 35 uur per week wordt gewerkt.
Tip: bewaak het aantal overuren in een jaar van werknemer waarvoor de lage WW-premie geldt en die minder dan 35 uur per week werken.
Er kunnen zich ook andere situaties voordoen in de loop van een kalenderjaar. Bijvoorbeeld:
3) een werknemer wordt 22 jaar;
4) een contract wijzigt in de loop van een kalenderjaar in een oproepovereenkomst;
Tip: De maand volgend op de maand van wijziging zoals vermeld bij 3) en 4) is de eerste maand van de premiemutatie.
5) er wordt een tweede contract met de werknemer gesloten. Bijvoorbeeld naast het onbepaalde tijd contract wordt een oproepcontract gesloten. Beide arbeidsovereenkomsten worden apart beoordeeld op de hoge of lage WW-premie
Verantwoordelijkheid werkgever
U bent als werkgever verantwoordelijk voor een juiste toepassing van de WW-premie. De Belastingdienst zal toetsen of aan alle voorwaarden wordt voldaan. U weet welk type contract is gesloten en of er mogelijk een herzieningssituatie kan leiden tot een aanpassing van de WW-premie.
Op de loonstroken moet worden vermeld welk type contract de werknemer heeft, zodat de werknemer dit kan controleren. Het type contract moet ook worden vermeld bij de Loonaangifte Belastingdienst. Herziet u als werkgever de WW-premie niet uit zelf, dan kan de Belastingdienst u daartoe verplichten.
Wat moet er op de loonstrook staan?
- de naam van de werkgever en de werknemer;
- de termijn waarover het loon wordt betaald;
- de overeengekomen arbeidsduur;
- of sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
- of sprake is van een oproepovereenkomst.
Een aantal items staan er nu ook al op een loonstrook, zij het soms niet echt duidelijk. Maar de punten 3 t/m 5 zijn vanaf 01-01-2020 zeker belangrijk en nieuw.
Laat u niet verassen
Wilt u hulp bij het toetsen van de arbeidsovereenkomsten en advies voor mogelijkheden die toegesneden zijn op uw situatie, neem dan contact met mij op.