De Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) is er!
31 maart 2020De hoofdlijnen zijn bekend. Waarschijnlijk kunt u vanaf 06-04-2020 een aanvraag doen. Hieronder treft u voor de dagelijkse praktijk de regeling aan. Met afsluitend een aantal punten die u nu kunt uitvoeren, om zo snel mogelijk de aanvraag te kunnen doen.
De regeling duurt 3 maanden. Voor 01-06-2020 wordt besloten of de regeling verlengd wordt. Mogelijk kunnen er dan wel aanpassingen plaatsvinden.
Omzetverlies
Er moet sprake zijn van omzetverlies wegens buitengewone omstandigheden, dus het coronavirus.
De voorwaarde is dat er een omzetdaling is van minimaal 20% over een tijdvak van 3 maanden waarvan de startdatum valt op de eerste dag van de maanden maart, april of mei 2020.
De omzet in deze meetperiode wordt vergeleken met de omzet van januari tot en met december 2019, gedeeld door vier. Als een werkgever op 1 januari 2019 nog niet bestond, geldt een afwijkende omzetbepaling.
Verwacht u dat het effect van de huidige situatie pas met vertraging in de omzetcijfers zichtbaar wordt, dan kunt u aangeven dat de meetperiode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later dient aan te vangen. De loonsom blijft ook in deze gevallen de loonsom van maart, april, mei 2020.
Let op: Bij concerns met meerdere rechtspersonen gaat het om omzetverlies over alle rechtspersonen. Dus niet per rechtspersoon. Mocht op concernniveau de omzetdaling minimaal 20% zijn, dan moet er wel een aanvraag worden gedaan per rechtspersoon (concreet: per loonheffingsnummer). Per rechtspersoon wordt dan bij de aanvraag het op concernniveau berekende omzetverlies vermeldt.
Let op: Het kan zijn dat deze methode van omzetberekening niet representatief is (seizoensarbeid). Omwille van de eenvoud en snelle uitvoerbaarheid van de regeling wordt hier geen rekening mee gehouden.
Tip: bereken nu alvast het omzetverlies, want deze berekening moet bij de aanvraag ingevuld worden. Bij de aanvraag zal het druk worden, dus verricht nu al het nodige huiswerk.
Tegemoetkoming
De regeling geldt alleen voor werknemers waarmee u een arbeidsovereenkomst mee hebt. Er zijn enkele uitzonderingen, maar dat laat ik hier even buiten beschouwing. Er zit in deze regeling geen tegemoetkoming voor ondernemers zelf of voor DGA’s.
Verder geldt de vergoeding tot een maximumsalaris van € 9.538,00 bruto per maand. Ook aanvullende lasten en kosten zoals werkgeverspremies en werknemersbijdragen aan pensioen en de opbouw van vakantiebijslag worden gecompenseerd. Om snel tot toekenning te kunnen overgaan, wordt deze gesteld op 30%.
Gegevens over de loonsom baseert UWV op de polis administratie, waarbij als uitgangspunt de maand januari 2020 wordt genomen.
Tip: Zorg ervoor dat deze loonaangifte tijdig gebeurt, zodat het UWV actuele gegevens kan gebruiken. Als tijdige aangifte leidt tot betalingsproblemen, dan kunt u betalingsontheffing bij de Belastingdienst aanvragen.
De tegemoetkoming wordt gerelateerd aan het percentage van de omzetdaling. Is de omzetdaling 100%, dan is de tegemoetkoming 90% van de totale loonsom. Is de omzetdaling lager, dan zal de tegemoetkoming evenredig lager worden vastgesteld.
Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt 80% van de tegemoetkoming uitbetaald in drie termijnen. UWV verwacht binnen 2-tot 4 weken tot uitbetaling te kunnen overgaan. Formeel moet het UWV binnen 13 weken een beslissing nemen.
Controle
Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend, dient u de Vaststelling van de subsidie aan te vragen. In beginsel is hierbij een accountantsverklaring vereist. Details hierover volgen nog.
Binnen 22 weken na ontvangst van deze aanvraag zal UWV de definitieve subsidie vaststellen. Bij de afrekening kan sprake zijn van een nabetaling of, als bijvoorbeeld om het omzetverlies lager is uitgevallen, een terugvordering.
Voorwaarden
Het doel van de regeling is behoud van banen. Daarom gelden als voorwaarden:
1) U heeft als werkgever een inspanningsverplichting om de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden;
2) U mag als werkgever gedurende de periode van 18 maart 2020 t/m 31 mei 2020 geen ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen bij het UWV aanvragen.
Tip: U kunt een verzoek om een ontslagvergunning ook intrekken, als u gebruik wilt maken van deze regeling. Wacht daar niet te lang mee, omdat een ontslagvergunningen afgehandeld moeten worden binnen strak bepaalde tijdspad. Is er wel een vergunning verstrekt dan kunt u ook overwegen er geen gebruik van te maken.
Tot slot
Deze regeling is met stoom en kokend water in elkaar gezet om het bedrijfsleven te helpen. Wees eerlijk en maak geen misbruik van de regeling.
Wat moet ik op korte termijn doen:
1) Bereken (samen met uw boekhouder) het omzetverlies;
2) Doe een loonaangifte over januari 2020, maar het liefst ook van februari 2020. Vraag zo nodig uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst;
3) Overweeg of een aangevraagde Ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische reden wel/niet ingetrokken moet worden, als deze na 18-03-2020 is ingediend, maar nog niet is verleend. Is deze wel verleend, dan kunt u er ook voor kiezen er geen gebruik van te maken.
Heeft u hulp nodig bij de aanvraag, neem dan contact met mij op.