Aanpassing NOW regeling per 03-04-2020
5 april 2020Het loket bij het UWV voor de aanvraag van deze regeling opent maandag 6 april om 09:00 uur. Maar de inkt van de NOW is nauwelijks droog, of er zijn al enkele wijzigingen aangebracht in de regeling.
Ontslagvergunning aanvragen wegens bedrijfseconomische reden
De belangrijkste wijziging heeft te maken bij een aanvraag van een Ontslagvergunning bij het UWV, wegens bedrijfseconomische redenen. Dan dient u nu ook te onderbouwen dat ontslag van de voorgedragen werknemer niet kan worden voorkomen, door gebruik te maken van de NOW.
Dit sluit aan bij de doelstelling van de NOW, namelijk het voorkomen van ontslag.
Vaststellingstermijn
Nu is het zo dat de subsidie binnen 22 weken na een verzoek door de werkgever wordt vastgesteld. Deze termijn wordt verlengd naar 52 weken. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid aanvragen die gedaan worden, maar ook vanwege het feit dat de overheid een goede controle wil uitvoeren, die niet gehinderd wordt door de tijdsdruk. Tevens moer misbruik moet worden voorkomen. Er zullen dan ook risico gerichte controles worden uitgevoerd. De bedoeling is wel de meeste verzoeken binnen de termijn van 22 weken afgehandeld gaat worden.
Berekeningsaanpassing
Wordt er tijdens de NOW-subsidieperiode een werknemer ontslagen wegens bedrijfseconomische reden, dan wordt de subsidieverlaging voor de die betrokken werknemer, 50% hoger. Anders gezegd: u krijgt een boete, door middel van een lagere subsidie, als u werknemers wegens bedrijfseconomische reden ontslaat.
Buitenlands bankrekeningnummer
Werkgevers met een Nederlands loonheffingennummer, maar een buitenlands bankrekeningnummer kunnen binnen vier weken een Nederlands banknummer doorgeven. De subsidie zal vervolgens betaald worden op dit Nederlandse rekeningnummer.
Wat hebt u nodig voor de aanvraag?
1) De loonsom over januari 2020 of (als dit niet kan) de loonsom over november 2019.
2) Uw verwachte omzetdaling voor de komende 3 maanden t.o.v. 2019.
Is de loonsom voor de komende 3 maanden lager dan de loonsom van jaunari 2020 (bijvoorbeeld omdat werknemers met pensioen zijn gegaan, of omdat contracten niet zijn verlengd), dan heeft u nodig:
3) De werkelijke loonsom over maart, april en mei 2020.
Heeft u over 2019 geen volledig omzetjaar (startend bedrijf), dan heeft u nodig:
4) Het verwachte omzetverlies voor de komende 3 maanden in 2020 t.o.v. referentiemaanden 2019
Heeft u na 17 maart 2019 een Ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische reden aangevraagd en u heeft dit verzoek niet ingetrokken, dan heeft u nodig:
5) De loonsom van de betrokken werknemer(s) over de maand januari 2020.
Het is verstandig om de omzetdaling door uw boekhouder/accountant te laten berekenen. Deze omzet moet namelijk aansluiten op de omzet die de Belastingdienst ook hanteert. Hetzelfde geldt voor de loonsommen.
Heeft u vragen, neem dan contact met mij op.