1 januari 2020 is het zover. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) treedt dan in werking.
30 oktober 2019Zijn we net gewend aan de WWZ, komt er opnieuw een belangrijke wijziging in het arbeidsrecht. Doel van deze wet is, om meer balans te krijgen tussen werknemers met een tijdelijk dienstverband en werknemers met een vast dienstverband.
Heel globaal komt het er op neer, dat het in vaste in dienst nemen van werknemers wordt ‘beloond’ en het in dienst nemen van tijdelijke dienstverbanden worden ‘ontmoedigd’.
Dat gebeurt met een vijftal aanpassingen in het arbeidsrecht.
Ketenregeling
Het is per 01-01-2020 weer mogelijk om 3 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in een periode van 3 jaar te sluiten (nu is dat 2 jaar). De tussenpoos van 6 maanden en 1 dag, voordat er een opnieuw een keten van tijdelijke arbeidsovereenkomsten gaat starten, blijft gehandhaafd.
Transitievergoeding
Deze gaat nu gelden vanaf de start van het dienstverband, dus niet zoals nu: na twee jaar. Het gaat hierbij niet om grote bedragen. De berekening van de hoogte wordt wel anders. De transitievergoeding wordt na 01-01-2020 doorgaans lager dan nu. Dat speelt vooral bij werknemers boven de 50 jaar en met een lang dienstverband.
Ontslag
Dit wordt iets versoepeld. Nu zijn er acht gronden voor ontslag. Maar je kunt voor slechts één grond een werknemer ontslaan. Terwijl er situaties zijn dat er meerdere ontslaggronden zijn, om een werknemer te ontslaan.
Dat kan wel na 01-01-2020. Een werkgever kan ook een combinatie van ontslaggronden hanteren. Het gaat dan om een cumulatie van omstandigheden die aanleiding zijn om tot ontslag over te gaan.
De rechter kan bij deze cumulatiegrond wel een hogere ontslagvergoeding toekennen!
Oproepkrachten
Een werknemer met een nul-uren-contract of met een minimum-maximum contract moet, bij verlenging na één jaar, een contract worden aangeboden met een vast aantal uren. Dit aantal uren moet gebaseerd zijn op het gemiddeld aantal gewerkte uren van het afgelopen jaar.
Verder moet een werkgever de werknemer minimaal 4 dagen van te voren, schriftelijk oproepen.
Uitzendkrachten en Payrollkrachten
Deze groep van werknemer zijn relatief goedkoper dan werknemers zelf in dienst nemen, omdat voor deze werknemers lagere SV-premies gelden, of omdat de loonschalen in de CAO lager zijn dan in de bedrijfstak waar zij werken. Dit loonkostenverschil zal worden veranderd. Uitzendkrachten en payrollkrachten krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij het inlenende bedrijf.
WW-premie
De huidige sectorindelingen komen te vervallen. Daarvoor komt andere regeling. Voor werknemers met een vast dienstverband geldt een lagere WW-premie, dan voor werknemers met een tijdelijk dienstverband. Een werkgever wordt dus ‘beloond’ voor het in dienst hebben van werknemers met een vast dienstverband.
Tip
Informeer nu uw salarisadministratie, welke werknemers in vaste dienst zijn en welke werknemers een tijdelijk dienstverband hebben. Zo start u 2020, met de juiste loonaangifte.
Neem contact op, als u meer wilt weten over de praktische kant van deze wijzingen.